Zilele Clujului vibrează timp de patru zile - 4 minute în urmă
Prognoza meteo pentru Maramureș – Joi, 22 mai 2025 - 19 minute în urmă
Mare onoare și bucurie: Grupul DATINA din Dumbrăvița, premiat la Patriarhia Română - 9 ore în urmă
“Tabără de pictură” în Baia Sprie - 10 ore în urmă
Un pas înainte pe drumul spre promovare pentru Minaur - 10 ore în urmă
Partidul Oamenilor Tineri se scufundă - 10 ore în urmă
52 de microbuze electrice de transport școlar pentru Maramureș - 11 ore în urmă
Un motociclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină în Baia Mare - 14 ore în urmă
„Tatăl meu, eroul meu!” – proiect de suflet desfășurat de Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș - 15 ore în urmă
Ansamblul „Berbeștenii” participă la Festivalului-Concurs Național pentru soliști vocali și ansambluri de dansuri populare „Danțu’ Tinerilor” - 15 ore în urmă
Ziua Victoriei …cu sânge simbolic
În timp ce la Moscova avea loc tradiționala Paradă de 9 Mai – un spectacol militar impresionant dedicat victoriei URSS asupra Germaniei naziste și organizat anul acesta în prezența președintelui Vladimir Putin și a unor lideri străini apropiați Kremlinului – la Varșovia, realitatea din teren spunea o cu totul altă poveste.
Ambasadorul Federației Ruse în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie în timpul unei ceremonii de comemorare desfășurate la cimitirul soldaților sovietici din capitala poloneză. Incidentul s-a petrecut în prezența mai multor oficiali ruși, inclusiv a soției ambasadorului, toți fiind vizați de protestatarii ucraineni și polonezi, care scandau „fasciștii” în momentul altercației.
Evenimentul, marcat de tensiune și simbolism, a avut loc pe fundalul unui protest anti-război organizat de activiști locali, în semn de condamnare a invaziei ruse din Ucraina. În zorii zilei, chiar la intrarea în cimitir, fusese amplasată o statuie cu bustul președintelui Putin – sub forma unui organ genital masculin – însoțită de pancarte cu mesaje critice și de o scenografie simbolică: activiști acoperiți cu vopsea roșie, întinși la sol, reprezentând victimele războiului.
Ambasadorul rus purta la ceremonie panglica Sfântului Gheorghe, un simbol cu origini sovietice care comemorează soldații căzuți în al Doilea Război Mondial, dar care, în actualul context geopolitic, este perceput de mulți drept un semn al imperialismului și agresiunii ruse.
Tensiunea a crescut odată cu apariția simpatizanților ruși din Polonia, printre care membri ai partidului pro-Kremlin „Frontul” condus de Krzysztof Tołwiński. Aceștia au încercat să creeze un cordon de protecție în jurul ambasadorului și să împiedice protestele. Fundația Creștinilor Polonezi, afiliată aceleiași mișcări, convocase la aceeași oră o contramanifestație, pretins „pașnică”.
Poliția poloneză a intervenit rapid pentru a calma spiritele și a evacua delegația diplomatică rusă, care a părăsit locul incidentului în grabă.
Atacul cu vopsea roșie asupra ambasadorului rus nu este o premieră. În 2022, în același loc și în aceleași condiții, Serghei Andreev a fost ținta unui protest similar. În 2023, protestatarii au montat morminte simbolice și instalații artistice cu numele orașelor ucrainene distruse de armata rusă, iar florile depuse de ambasador au fost călcate în picioare.
Cu doar câteva luni în urmă, în octombrie 2024, guvernul polonez a decis închiderea consulatului rus din Poznan și expulzarea întregului personal consular, acuzat de implicare în activități de spionaj, sabotaj și atacuri cibernetice.
Ministerul de Externe al Poloniei a transmis regretul său oficial pentru incidentul de azi, subliniind însă că manifestația era legal autorizată. În trecut, autoritățile au argumentat că reacțiile puternice ale cetățenilor, în special ale femeilor ucrainene, sunt „de înțeles” în contextul războiului și suferințelor provocate de agresiunea rusă.
În timp ce la Moscova Putin saluta trupele și reamintea „marea victorie sovietică”, la Varșovia, simbolurile trecutului s-au ciocnit dureros de realitatea prezentului. Iar vopseaua roșie, vărsată peste reprezentantul diplomatic al Rusiei, a vorbit, fără cuvinte, despre sângele vărsat în Ucraina.
Sursa Foto : captura Twitter
Vasile Petrovan