Share
Marea Britanie trage frâna migrației  și schimbă regulile pentru români

Marea Britanie trage frâna migrației și schimbă regulile pentru români

Guvernul britanic a prezentat un nou set de măsuri dure care vizează sistemul de migrație și azil, în încercarea de a reduce numărul anual de sosiri în Regatul Unit și de a stimula angajarea personalului local. Noile politici, anunțate luni, aduc modificări semnificative pentru muncitorii străini și pentru companiile care depind de forță de muncă din afara granițelor.

Una dintre cele mai importante schimbări este creșterea nivelului de calificare necesar pentru obținerea unei vize de muncă. În prezent, viza pentru muncitorii calificați se acordă pentru locuri de muncă încadrate la nivelul 3 (echivalent cu bacalaureatul), însă pragul va fi ridicat la nivelul 6, ceea ce presupune diplomă universitară sau calificări superioare, conform cadrului britanic de calificări (RQF). În consecință, multe dintre joburile accesibile anterior muncitorilor necalificați sau semi-calificați vor deveni inaccesibile.

Pentru domeniile afectate de lipsa de personal, cum ar fi îngrijirea persoanelor vârstnice, vor fi permise vize temporare, însă fără perspective reale de stabilire permanentă. De asemenea, autoritățile introduc cerințe lingvistice mai stricte pentru solicitanții de viză și pentru membrii familiilor acestora, inclusiv prin evaluarea progreselor în învățarea limbii engleze.

Executivul de la Londra estimează că noile măsuri vor reduce imigrația netă cu aproximativ 100.000 de persoane anual. În 2023, peste 900.000 de cetățeni străini au sosit în Regatul Unit, însă autoritățile susțin că acest nivel ridicat de imigrație nu a adus beneficiile economice anticipate. Dimpotrivă, guvernul afirmă că dependența de forță de muncă externă a redus motivația companiilor de a investi în formarea lucrătorilor britanici.

Aceste schimbări vin într-un moment în care comunitatea românească din Regatul Unit rămâne una dintre cele mai mari din Europa de Vest. Potrivit datelor recente ale Oficiului Național de Statistică (ONS), în Regatul Unit trăiesc aproximativ  560.000 de cetățeni români, majoritatea activi pe piața muncii în sectoare precum construcții, logistică, agricultură, îngrijire și ospitalitate. Mulți dintre aceștia au obținut statutul de rezidență în cadrul programului EU Settlement Scheme, dar reformele anunțate ar putea afecta viitorii lucrători care nu dețin deja acest statut.

Conform datelor neoficiale, se pare că, în realitate, în Marea Britanie trăiesc peste  1,4 milioane de români, dintre care 40-50.000 sunt maramureșeni, mulți dintre ei fără a avea dreptul legal la muncă, nefigurând în acte oficiale..

În timp ce unele sectoare vor fi nevoite să se adapteze rapid, universitățile britanice au primit o veste mai blândă: studenții internaționali vor avea în continuare posibilitatea de a lucra timp de 18 luni după absolvire, fără restricții majore asupra domeniului de angajare.

Guvernul britanic a anunțat că primele măsuri vor fi implementate în următoarele săptămâni, urmând ca alte reforme privind azilul și controlul frontierelor să fie prezentate în cursul verii, ca parte a noului proiect legislativ privind Securitatea Frontierelor, Azilul și Imigrația, aflat în dezbatere în Parlament.

Vasile Petrovan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu