Un motociclist a ajuns la spital după ce a fost lovit de o mașină în Baia Mare - 2 ore în urmă
„Tatăl meu, eroul meu!” – proiect de suflet desfășurat de Grădinița cu Program Prelungit Târgu Lăpuș - 2 ore în urmă
Ansamblul „Berbeștenii” participă la Festivalului-Concurs Național pentru soliști vocali și ansambluri de dansuri populare „Danțu’ Tinerilor” - 2 ore în urmă
Baia Mare: Evenimentul „Ziua Națională a Portului Tradițional Românesc” se anulează - 3 ore în urmă
Primul asistent medical comunitar din Baia Mare, recunoscut pentru 13 ani de dedicare și implicare în comunitatea Craica - 3 ore în urmă
Simion depune contestația la CCR, un maramureșean amenință cu moartea noul președinte: „Îi dau 15 gloanțe!” - 3 ore în urmă
Maramureșean cercetat de polițiști după ce a amenințat un bărbat cu moartea - 4 ore în urmă
Schimbare la Ambasada SUA din România - 4 ore în urmă
Mugur Isărescu explică recenta criză valutară - 5 ore în urmă
Nuvela „Huberta” de Marian Ilea, văzută prin ochii unor adolescenți (II) - 6 ore în urmă
Adio excursii și pauze de la ore?
Începând cu anul școlar 2025-2026, două dintre cele mai așteptate perioade din calendarul elevilor, Școala Altfel și Săptămâna Verde, nu vor mai arăta deloc așa cum au fost cunoscute până acum. Ministerul Educației pregătește modificări substanțiale, iar cei vizați direct sunt elevii, profesorii și părinții.
Ministrul Educației, prof. univ. dr. Daniel David, a anunțat recent că ambele săptămâni vor fi regândite astfel încât să nu mai fie percepute ca o vacanță mascată, ci ca o continuitate a învățării, totul într-un alt format.
„Școala Altfel nu înseamnă o pauză de la educație, ci o schimbare de perspectivă. În loc să ne concentrăm pe excursii și activități recreative fără legătură cu programa, putem preda aceleași discipline, dar în mod aplicat, conectate cu realitatea. Asta e adevărata înnoire a școlii”, a declarat ministrul.
Ce se schimbă concret?
Excursiile, vizitele la fast-food, filmele în timpul orelor sau activitățile recreative fără conținut educațional ar urma să fie limitate. Accentul se va pune pe predare altfel, nu pe renunțarea la predare.
În loc să se întrerupă orele, fiecare materie va putea fi predată prin metode alternative, bazate pe gândire critică, rezolvare de probleme și aplicarea cunoștințelor în viața reală. Testele PISA devin repere importante pentru aceste săptămâni tematice.
Nu va mai fi obligatoriu ca Săptămâna Verde să presupună deplasări. Proiectele de mediu, reciclarea, dezbaterile despre sustenabilitate sau activitățile practice se pot face în clasă, cu resurse locale și prin implicarea comunității.
Ce înseamnă asta pentru elevi și profesori?
Pentru elevi, va însemna o abordare mai serioasă a celor două săptămâni. Nu vor mai fi tratate ca un „respiro” de la școală, ci ca o oportunitate de a învăța altfel. Pentru profesori, va însemna o planificare mai riguroasă și o colaborare mai strânsă pe proiecte interdisciplinare. Părinții, la rândul lor, vor trebui să înțeleagă că aceste perioade rămân utile, dar nu vor mai semăna cu mini-vacanțele de altădată.
Deși pierd componenta recreativă predominantă până acum, Școala Altfel și Săptămâna Verde rămân în picioare, dar cu o nouă misiune: educație activă, cu sens.
Vasile Petrovan